Vraag van de maand
januari
Toelichting bij het antwoord
Toelichting antwoord:
De ESC-richtlijn Atriumfibrilleren beveelt orale anticoagulantia aan bij vrouwen met CHA2DS2-VASc score ≥ 3 en mannen met CHA2DS2-VASc score ≥ 2, en raadt orale anticoagulantia af bij vrouwen met CHA2DS2-VASc score 1 en mannen met CHA2DS2-VASc score 0. Dit zijn sterke aanbevelingen. Bij vrouwen met CHA2DS2-VASc score 2 en mannen met CHA2DS2-VASc score 1 adviseert de ESC-richtlijn om orale anticoagulantia te overwegen en de behandeling in overleg met de patiënt af te stemmen op eventuele individuele voordelen voor de patiënt.
Overwegingen
De werkgroep neemt de aanbevelingen over voor patiënten met een lage CHA2DS2-VASc score (vrouwen 1, mannen 0) en voor patiënten met een hoge CHA2DS2-VASc score (vrouwen ≥ 3 en mannen ≥ 2). De werkgroep wijkt af van de zwakke aanbeveling om orale anticoagulantia te overwegen bij vrouwen met CHA2DS2-VASc score 2 en mannen met CHA2DS2-VASc score 1. Uit validatieonderzoek van de CHA2DS2-VASc score blijkt dat er nog discussie is over de daadwerkelijke voorspellende waarde van een lage score voor een herseninfarct. Welke score ook daadwerkelijk een laag risico op herseninfarct voorspelt, blijkt sterk te variëren . Daarnaast blijkt dat patiënten met atriumfibrilleren in de huisartsenpraktijk een klinisch relevant lager risico op een herseninfarct hebben dan de ziekenhuispopulatie. Ten derde maken patiënten met atriumfibrilleren en een lage CHA2DS2-VASc score maar een heel klein deel uit van alle patiënten met atriumfibrilleren in de huisartsenpraktijk en zal het merendeel van hen op basis van andere kenmerken al naar de cardioloog worden verwezen.
Conclusies
- Bij vrouwen met CHA2DS2-VASc score ≥ 3 en mannen met CHA2DS2-VASc score ≥ 2 is er een indicatie voor behandeling met antistolling.
- Het is onduidelijk of bij mannen met CHA2DS2-VASc score 1 en bij vrouwen met CHA2DS2-VASc score 2 het voordeel van antistolling (preventie van trombo-embolie) opweegt tegen de nadelen (risico van bloedingen).
- Bij een patiënten met CHA2DS2-VASc score 0 (patiënten < 65 jaar zonder relevante cardiovasculaire comorbiditeit) en bij vrouwen met CHA2DS2-VASc score 1 weegt het voordeel van orale anticoagulantia over het algemeen niet op tegen het risico op bijwerkingen.
Referentie:
Boelman et al. NHG-standaard atriumfibrilleren. okt 2023 (https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/atriumfibrilleren)