/ Overzicht
Beroertepreventie met antistolling
in de huisartsenpraktijk
Bij een diagnose atriumfibrilleren (boezemfibrilleren) is antistolling een van de geneesmiddelen die u als huisarts kunt voorschrijven. Op deze pagina vindt u artikelen, geaccrediteerde e-learnings en on demand events over atriumfibrilleren en de behandeling met antistolling. Ook kunt u hier supportmaterialen downloaden of aanvragen, zoals een antistollingspas, switchkaart of patiëntenbrochure.
Blijf op de hoogte!
Ik blijf graag op de hoogte van nascholingen, webinars, wetenschappelijke ontwikkelingen en de geneesmiddelen en services van Daiichi Sankyo

Literatuur
“Bespreek therapietrouw stelselmatig met de patiënt”
Apotheker Stephan Joosten uit IJsselstein weet dat therapietrouw niet eenvoudig is, hoe belangrijk het bij AF-patiënten die een NOAC gebruiken ook is. Hij gaat er daarom regelmatig over in gesprek met de patiënt. Ook heeft Joosten goed contact met huisartsen en specialisten over de keuze van de NOAC, de optimale dosering, de therapietrouw en de persistentie. “We erkennen elkaars expertise en weten dat we samen het beste resultaat bereiken.”

Literatuur
Criteria bij het kiezen en switchen van een NOAC
Het is een goede zaak dat de cardioloog en huisarts de keuze hebben uit vier verschillende NOAC’s bij atriumfibrilleren (AF), aldus dr. Martin Hemels, cardioloog-elektrofysioloog aan het Rijnstate in Arnhem en het Radboudumc Nijmegen. Deze middelen zijn niet altijd zomaar inwisselbaar, maar in de praktijk wordt regelmatig geswitcht. Welke afwegingen maak je dan bij de keuze voor een specifieke NOAC? “Vooral bij complexere gevallen let ik op specifieke kenmerken en wensen van de patiënt.”

Literatuur
“Je moet de risicogroepen zéker screenen op AF”
In de regio Twente spelen huisartsen een belangrijke rol bij de case-finding en het instellen van de behandeling van AF met een NOAC. Een belangrijke motor hierachter is kaderarts Jaap van Soest, die bij de taakverdeling van de AF-zorg de neuzen van huisartsen en cardiologen dezelfde kant heeft opgekregen. “Bij élk lichamelijk onderzoek in de eerste lijn hoor je hartritme mee te nemen.”

Literatuur
NOAC’s bij AF patiënten met een hoog risico
Het zijn juist de hoogrisicopatiënten – mensen met meer dan één risicofactor voor beroerte of bloeding of beiden – die effectieve en veilige adequate antistolling behoeven, zo betoogde prof. Robert Giugliano (Boston, V.S.) tijdens de Daiichi-Sankyo Hybrid Scientific Exchange Meeting in zijn presentatie.

Literatuur
Multidisciplinaire zorg voor de oudere AF-patiënt belangrijk
Bij de oudere patiënt met atriumfibrilleren (AF) spelen vaak diverse andere vormen van comorbiditeit, waardoor een multidisciplinaire aanpak wenselijk is. Cardioloog drs. Noëmi Wouters (Amphia ziekenhuis, Breda) en klinisch geriater dr. René Jansen (NoordWest Ziekenhuisgroep, Alkmaar) buigen zich over de zorg die deze patiëntenpopulatie behoeft en hoe die tussen de disciplines optimaal vorm kan worden gegeven.
Snel zoeken:
Interessant voor u?

Cardiologie Kennis Sessies 2023
Schrijf u in voor een van de online geaccrediteerde Cardiologie Kennis Sessies. In deze sessie praten drie deskundigen – internist dr. Marcel Hovens, cardioloog dr. Martin Hemels en huisarts dr. Sebastiaan van Beek– u aan de hand van casuïstiek en de NHG-standaard bij over de cardiovasculaire pro...
(Geaccrediteerde) nascholing
- © 2022 Daiichi Sankyo Nederland B.V. Alle rechten voorbehouden
- CVD/22/0004
- Laatste wijziging: maart 2022